Recese se prochází Evropou, nyní se jí zalíbilo ve Švédsku

Stockholm - V Evropě je zase o jednu zemi zasaženou recesí ekonomiky více. Řady zemí s dlouhodobě se smršťujícím hospodářstvím rozšířilo Švédsko. Ve druhém i třetím čtvrtletí se ve srovnání s předchozím kvartálem jeho hrubý domácí produkt propadl o 0,1 procenta. Švédsko se do recese dostalo po patnácti letech hospodářského růstu.

Na poklesu hrubého domácího produktu se podepsala především nižší spotřeba domácností. Ve třetím kvartále se propadla o 0,2 procenta. „Je alarmující, že soukromá spotřeba byla tak slabá, a potvrzuje to názor, že Riksbank prudce sníží úrokové sazby,“ myslí si ekonom banky Nordea Torbjörn Isaksson.

Recese všude, kam se podíváš

Recese se v Evropě už poměrně etablovala. Poté, co se již v létě usídlila v Estonsku a Dánsku, zamířila, povzbuzená bujením finanční krize, na podzim do dalších zemí Evropy. Dvě čtvrtletí poklesu za sebou si už vyzkoušelo například Německo, Lotyšsko ri Irsko.

Mluví se ale také o tom, že v recesi je již také celá eurozóna. Předběžné údaje Eurostatu zveřejněné v půlce listopadu naznačují, že se ve druhém i třetím kvartále její ekonomika shodně propadla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 procenta.


Dobře se nedaří ani Evropské unii jako celku. Její hospodářství v recesi technicky zatím ještě není, nicméně i ona zaznamenala ve třetím čtvrtletí ekonomický pokles. Smršťování ekonomiky hlásí například Velká Británie, Francie či Itálie.

Dobré nejsou ani prognózy

Na oživení se Evropa nemůže zřejmě těšit ani v příštím roce. Počátkem tohoto týdne předpověděla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, že se v příštím roce ponoří eurozóna, ale také další přední hráči světové ekonomiky - Spojené státy a Japonsko - do nejhlubší recese od počátku 80. let.

Šéf Evropské banky pro obnovu a rozvoj Thomas Mirow zase předpovídá v důsledku horší dostupnosti úvěrů problémy zemím střední a východní Evropy. „V důsledku finanční krize je nyní jasné, že velká část regionu bude čelit velkým problémům arecese v několika zemích je již jistá,“ uvedl počátkem listopadu.