Úřednická válka o fotbal: Francouzi žárlí na Angličany

Brusel – Francouzi se rozhodli zaútočit na úspěch anglického fotbalu. Tamní nejvyšší soutěž je považována za nejlepší v Evropě. Je bezesporu i ekonomicky nejsilnější. Podařilo se jí z fotbalu vytvořit celonárodní zábavu, umě obchodovat s vysílacími právy a exportovat fotbalové poselství do celého světa. Hraje v ní nejvíce cizinců, berou nejvíce peněz a ostatní země včetně Francie tím pak logicky trpí.

Francie by na nás měla být pyšná, ne nám závidět, píše se v komentářích britského tisku. Francouzské předsednictví Evropské unie se ale chýlí ke konci a úředníci a politici země galského kohouta finišují poslední pokusy o utrhnutí si sladkých plodů profrancouzským směřováním regulace Evropy. Nejinak je tomu v oblasti sportu, konkrétně fotbalu.

„Anglický fotbal se vymknul kontrole a Brusel se musí postavit situaci,“ vyhlásil ministr sportu Francie Bernard Laporte. Evropský fotbal je prý v rukou mála zemí, jak k tomu přijdou ostatní. Zvlášť ostře vystoupil proti hegemonii anglického fotbalu, která je prý způsobena nedostatkem finanční regulace klubového financování na Ostrovech.

Anglické kluby se po čtyři roky účastnily finale Ligy mistrů, nejprestižnější evropské fotbalové klubové soutěže. A důvod úspěchu? Podle Francie prý nedostatek vhodných finančních pravidel, které vlastně pro fotbal nebyly, nejsou, ale teď se je Francie snaží uvést v život. Kluby Premier League jsou prý astronomicky zadluženy, díky benevolentní vládě, která se mnohdy za kluby zaručuje. Kluby si tak dale půjčují, aby mohly lákat ty nejlepší hráče, odměňovat je těmi nejlepšími platy a to vše je pak logicky na úkor fotbalových týmů jinde v Evropě.

Setkání evropských ministrů sportu minulý týden přineslo francouzský návrh na vznik dohledové komise nad financováním fotbalu. Jan Figel, evropský komisař pro oblast sportu, s nápadem souhlasí: „Sport nelze vyjmout ze zákonů Unie,“ uvedl na zasedání.

Naopak s plány ekonomického dohledu nad sportem nesouhlasí předseda evropské fotbalové federace UEFA Michal Platini. „Nemůžeme se motat do lig v každé zemi,“ uvedl. „Ani na Ukrajině, ani v Itáli ani v Anglii,“ dodal.