V západních Čechách se propouští, nejvíce v automobilkách

Plzeň - Na západě Čech přibývá nezaměstnaných. Nejhorší je situace u firem závislých na automobilovém průmyslu. Propouští hromadně stovky lidí a omezují výrobu na minimum. Nejpostiženější je zatím Tachovsko, kde firma Alcoa rozdala výpovědi šesti set šedesáti zaměstnancům. V regionu je o práci nouze a nezaměstnaní budou mít problémy najít si nové zaměstnání. Propouští ale i další firmy. Například v Nýřanech u Plzně firma Ziegler rozdá kolem stovky výpovědí. Je také závislá na automobilovém průmyslu, ale zakázky nejsou.

„Jen tady odsud jde stovka lidí, další budou následovat z okolních firem. Musím odejít z práce, mám tři měsíce odstupného a nevím, co budu dělat, je mi už 55 let. Určitě přijde ještě další vlna,“ obává se jeden z propuštěných zaměstnanců.

Do Plzně zatím hromadné propuštění nedorazilo. Průmyslová zóna Borská pole dál zaměstnává tisíce dělníků u montážních linek. Firmy, které tady působí, zatím nesignalizují pokles výroby. „Zatím nabírají dělníky z ciziny a nesignalizují, že by chtěli snižovat stavy,“ potvrzuje Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce.

Primátor západočeské metropole Pavel Rödl dokonce prověřuje možnost nahradit zahraniční dělníky na Borských polích propuštěnými z nedalekého Stříbra. „Jednáme s krajem, aby zajistil dopravní obslužnost a lidé ze Stříbra by tak mohli jezdit do zaměstnání do Plzně,“ vysvětluje Rödl plány. Práce na montážních linkách ale Čechy příliš neláká. Mnozí ji považují za nejkrajnější variantu.

Montážní linka
Zdroj: ČT24