Překvapivý výsledek NBER: Americká ekonomika je v recesi už skoro rok

Washington - Americká ekonomika se nachází v recesi, která trvá už od konce minulého roku. Dnes to oznámil Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER), jehož výbor akademických ekonomů je v USA arbitrem určujícím trvání recesí. Podle výboru skončil růst, který ve Spojených státech trval od listopadu 2001, tedy 73 měsíců, v prosinci minulého roku. Panel NBER nesleduje jen vývoj hrubého domácího produktu, ale celé spektrum klíčových ekonomických ukazatelů.

Běžnou, avšak laickou definicí recese je pokles HDP ve dvou za sebou následujících čtvrtletích a z tohoto hlediska by USA ještě v recesi nebyly. V posledním loňském čtvrtletí sice skutečně zaznamenaly pokles HDP o 0,2 procenta, po něm však přišel růst nejprve o 0,9 procenta a ve druhém čtvrtletí, kdy ekonomiku podpořil vládní balík daňových slev, dokonce o 2,8 procenta. Až ve třetím čtvrtletí se objevil opět pokles v tempu 0,5 procenta.

Jedním ze zásadních ukazatelů, které ekonomové NBER sledují, je zaměstnanost. Ta podle statistických údajů klesá v USA od ledna. Za osm let vlády prezidenta George Bushe tak došlo ke dvěma recesím, tu první však Bush zdědil od svého předchůdce Billa Clintona. Původně se uvádělo, že předchozí recese začala v březnu 2001, pozdější statistiky však ukázaly, že ekonomický propad nastal již ve třetím čtvrtletí roku 2000.

Impulz k současné recesi vzešel z krize na realitním trhu, který v minulých letech zažíval přehnaně silný vzestup. Realitní krize vedla jak k útlumu ekonomiky, tak ke globální finanční krizi, která ekonomiku definitivně srazila do kolen. Mnozí ekonomové se domnívají, že nynější pokles největší ekonomiky světa bude trvat do poloviny příštího roku a současná recese bude nejhlubší od roku 1981.

Vydáno pod