Vzkříšená Alitalia začne létat až po Vánocích

Řím - Nová italská letecká společnost Alitalia, která má nahradit stejnojmenné zkrachovalé aerolinky, zřejmě začne létat až po vánočních svátcích. Uvedl to dnes italský ministr průmyslu Claudio Scajola. Původní termín vzletu nových aerolinek byl stanoven na začátek prosince, ten však dodržen nebude.

Start nové Alitalie byl odložen kvůli možným provozním problémům, které by tak přišly v nejvytíženější době Vánoc. "Hlavní problém krachujících aerolinek byl vyřešen prodejem jejích leteckých operací skupině italských investorů.

Začátek prosince byl původně zvolen z ekonomických důvodů, nakonec z něj však sešlo. „Stále jsou problémy s převodem zaměstnanců, a vánoční období není proto ideální dobou,“ uvedl Scajola. Od pondělí je však již konsorcium zodpovědné za výdaje aerolinek.

Také úřad pro civilní letectví ENAC již minulý týden upozornil, že nové
aerolinky nebudou moci vzlétnout 1. prosince. Pro získání provozní licence od ENAC totiž potřebují nejprve získat potřebnou hotovost a povolení od italských antimonopolních úřadů.

Alitalia se již řadu let potýkala se ztrátami. V srpnu aerolinky požádaly o bankrotovou ochranu, když předtím vláda pozměnila konkurzní zákon. Umožnila tak záchranu firmy a její převzetí konsorciem CAI, které bylo jediným zájemcem. Dalším krokem v obnově aerolinek má být spojení s domácí Air One a významným zahraničním partnerem. Nejčastěji jsou zmiňovány společnosti Air France-KLM a Lufthansa.