Ústavní soud již podruhé posvětil vytěsňování minoritních akcionářů majoritními

Brno - Tzv. squeeze-out, tedy vyplacení minoritních akcionářů společnosti majoritním vlastníkem, zůstává nadále platný. Rozhodli o tom dnes soudci Ústavního soudu, když odmítli návrh na zrušení sporné části obchodního zákoníků podaný Městským soudem v Praze.

Novelou z roku 2005 se do obchodního zákoníku dostalo ustanovení, které poskytuje většinovým akcionářům držícím v akciové společnosti více než devadesátiprocentní podíl možnost vyplatit menší akcionáře. Podle obhájců normy toto ustanovení výrazně zjednodušuje rozhodování akciových společností. Drobní akcionáři je ale kritizují a argumentují tím, že prý často dostanou méně peněz, než kolik by získali běžným prodejem, navíc jsou nuceni vlastnický podíl ve společnosti prodat proti své vůli.

"Rozhodnutí fakticky posvětilo ústavnost zhruba 90 procent nejvýznamnějších squeeze-outů provedených v ČR. Jelikož
legislativa ponechává detailní úpravu dané problematiky na národní úrovni, je tato jistota téměř absolutní. Ani případná stížnost či žaloba k evropským autoritám by ji s největší pravděpodobností již neměla nijak ohrozit," řekl o dnešním nálezu Ústavního soudu Milan Polák z právní kanceláře Weinhold Legal.

Ústavní soud se squeeze-outem zabýval již jednou - letos v březnu - na návrh skupiny senátorů. I tehdy však soud návrh zamítl s tím, že pokud se akcionářům výkupní cena nelíbí, mohou požádat o přezkoumání příslušný soud.

Kromě vytěsňování malých akcionářů velkými se dnes Ústavní soud zabýval také návrhem na zrušení části občanského soudního řádu, podle které soudy musejí provést některé zápisy do obchodního rejstříku bez vydání rozhodnutí. I tento návrh soudci zamítli.