Americké automobilky hrozí bankrotem, žádají 34 miliard

Washinghton - Velká americká automobilová trojka - General Motors, Ford a Chrysler, požádala Kongres dohromady o 34 miliardovou pomoc na překonání hluboké krize, do které se klíčové odvětví americké ekonomiky dostalo. Ještě v listopadu přitom automobilky chtěly jen 25 miliardový úvěr. Šéfové General Motors a Chrysleru přitom prohlásili, že pokud nedostanou část peněz ještě do konce roku, hrozí jim bankrot.

Automobilky se bojí, že jim dojdou peníze na provoz. GM tak požádala o 18 miliard dolarů na úvěrech a upozornila, že čtyři miliardy dolarů potřebuje na zaplacení účtů do konce roku. Chrysler chce sedm miliard dolarů a uvedl, že bez pomoci by mu mohla dojít hotovost počátkem roku 2009. Ford předložil žádost o devět miliard dolarů.

Bankrot nepřipadá v úvahu 

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová vyjádřila po slyšení zástupců automobilek přesvědčení, že pomoc pro automobilový průmysl bude nakonec schválena, protože jiná možnost není. „Domnívám se, že zásah přijde buď ze strany zákonodárců, nebo vlády. Myslím, že je zcela jasné, že bankrot nepřipadá v úvahu,“ řekla Pelosiová.

Prvních 25 miliard dolarů dostalo americké trio už v říjnu. Tyto peníze mají směřovat do vývoje nových vozů, které mají co nejrychleji obnovit stávající modelovou řadu složenou z velkých drahých aut s vysokou spotřebou. O ně totiž v době hospodářské recese a nestabilních cen benzinu Američané nejeví valný zájem. Raději kupují úspornější auta z Asie a Evropy.

Podle nejčerstvějších údajů klesl v listopadu prodej nových vozů se znakem GM, Ford a Chrysler meziročně dohromady o 40 procent. Výzkumná společnosti Global Insight očekává, že prodej automobilů v USA v letošním roce klesne na 13,6 milionu vozů z loňských 16,15 milionu vozů a vyhlídky na příští rok jsou rovněž špatné.

ilustrační foto
Zdroj: ČT24