OECD: Pád další velké banky by nebyl překvapením

Řím - Pád další velké světové banky není vyloučen, světové ekonomice navíc hrozí inflace. Podle náměstka generálního ředitele Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Piera Carla Padoana by sama OECD ani další mezinárodní finanční instituce nebyly krachem velkého bankovního domu překvapeny. Kvůli všeobecně klesající poptávce by podle nich ve světové ekonomice mohl nastat zhoubný pokles cenové hladiny.

„OECD, Mezinárodní měnový fond, myslím, že nikdo z nás by nebyl překvapen, kdyby se objevil další krach nějaké velké banky,“ řekl Pier Carlo Padoan na tiskové konferenci v Římě. Samotná vrcholná fáze nynější finanční krize vypukla bankrotem velké americké investiční banky Lehman Brothers v polovině září. Koncem listopadu zachránila americká vláda před krachem druhou největší banku v USA Citigroup.

Světovému finančnímu systému nyní podle Padoana hrozí „past likvidity“ a všeobecná deflace, tedy ekonomicky zhoubný dlouhodobý pokles cen způsobený klesající poptávkou. „Toto je reálné riziko, před nímž stojíme. Riziko deflace by se mělo brát vážně, uvážíme-li rychlost poklesu cen surovin a to, že recese přinese útlum poptávky,“ dodal činitel OECD.

Pomoc, kterou světové vlády do ekonomik nalévají, je sice správná, podle Padoana ale není příliš účinná. „Tržní očekávání jsou tak špatná, že i přes masivní ekonomická opatření vlád není dodávaná peněžní likvidita využívána,“ vysvětlil.