Centrální banky dnes zřejmě sníží úroky

Frankfurt/Londýn - Dvě hlavní evropské centrální banky dnes čeká rozhodování o výši úrokových sazeb. Zástupci Evropské centrální banky dnes podle ekonomů sníží základní úrok v eurozóně o půl procentního bodu na 2,75 procenta. U britské centrální banky se předpokládá snížení sazeb o procentní bod.

Většina analytiků předpovídá, že ECB udělá mírnější krok než jiné centrální banky a že bude nakládat se sazbami pozvolněji. Jen dva z 15 kontaktovaných ekonomů předpověděli ECB tento týden ostřejší zásah.

ECB snížila základní úrok od října dvakrát a celkové snížení od vypuknutí hluboké globální finanční krize už dosahuje celý procentní bod. Sazby snižují i další velké ekonomiky v čele s USA.

Z bloku zemí platících eurem přišla v poslední době řada nepříznivých ekonomických údajů a inflace výrazně klesla. Ekonomika eurozóny již je v recesi a ECB se chystá tento týden upravit svou předpověď HDP a inflace. Nová čísla tento týden navíc ukázala horší obrázek. Klíčový index zpracovatelského průmyslu eurozóny spadl za listopad na nové minimum a maloobchodní tržby se v říjnu meziměsíčně snížily o 0,8 procenta.