Eurostat potvrdil recesi v Evropě

Brusel - Evropský statistický úřad dnes potvrdil předběžná čísla o vývoji evropské ekonomiky. Hrubý domácí produkt eurozóny - skupiny států platících eurem - ve třetím čtvrtletí odepsal 0,2 procenta. Eurozóna je tak vzhledem k předchozímu poklesu skutečně v recesi. O dvě desetiny procenta oslabila i Evropská unie jako celek, ve druhém čtvrtletí její HDP stagnoval a v recesi tak zatím technicky není.

Už dříve potvrdily recesi velké evropské ekonomiky jako Německo a Británie, francouzské hospodářství zatím jen stagnuje. Situace se navíc v Evropě nezlepší ani v příštích několika měsících. Finanční krize přinutila firmy šetřit a statistici tak zdvihají prst nad klesající investiční aktivitou. Objem investic v eurozóně ve třetím čtvrtletí klesl o 0,6 procenta, v celé unii dokonce o 0,8 procenta. Stagnuje také spotřeba domácností.

Ekonomové očekávají, že na recesi zareaguje také Evropská centrální banka a po dnešním jednání rozhodne o snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu na 2,75 procenta. Podle vrchní ředitelky České národní banky Evy Zamrazilové však ekonomika snížení sazeb pocítí až v průběhu příštího roku.

Střední Evropa se zatím drží

Ačkoli ekonomika zamrzá v celé sedmadvacítce, může střední Evropa snad s výjimkou Maďarska hovořit o štěstí. Světová krize ji totiž zastihla na vrcholku konjunktury a do červených čísel se tak pravděpodobně nepropadne. Český HDP rostl ve třetím ve třetím čtvrtletí podle předběžných odhadů o solidních 4,7 procenta, Polsko připsalo 4,8 procenta a čerstvé údaje ze Slovenska hovoří dokonce o sedmiprocentním růstu. Náš východní soused tak zůstává evropským premiantem.