Vicepremiérem pro ekonomiku má být bývalý šéf ČEZ Míl

Praha - Novým vicepremiérem pro ekonomiku by se měl stát prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Míl je na Topolánkově seznamu kandidátů na vicepremiéra pro ekonomiku na prvním místě, protože se orientuje v evropské ekonomice i v bruselských kuloárech. Zároveň může sehrát roli spojky k českým podnikatelům, kteří kabinet kritizují třeba za zdrženlivost k přijetí eura.

Míl uvedl, že má s Topolánkem schůzku v pondělí večer, ale neprozradil, proč se mají sejít. „Od premiéra jsem v minulosti dostal nabídku na vstup do vlády dvakrát…, je to otázka podmínek - jestli máte možnost uskutečňovat své představy,“ řekl.

„Taková hospodářská krize, jaká přijde, vedla v minulých staletích vždy k větší či menší válce. A já jsem spokojený, že poprvé to bude Evropa řešit dohodou. Je to velká šance prosadit naše představy a zájmy,“ vysvětlil Míl.

Míl v minulosti zastával vysoké posty v energetickém rezortu - byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Elektráren Opatovice a holdingu ČEZ. V roce 2004 se stal prezidentem Svazu průmyslu.