Pohonné hmoty v týdnu opět zlevnily, benzin se prodává pod 25 korun

Praha - Ceny pohonných hmot v České republice za poslední týden opět výrazně poklesly. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se snížila o 1,04 Kč na 24,72 koruny za litr. Nafta zlevnila o 58 haléřů na 27,24 korun za litr. Průměrná cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou klesla o 96 haléřů na 24,54 koruny za litr. Cena zkapalněného plynu LPG ve srovnání s předchozím týdnem klesla o 19 haléřů na 15,09 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Vývoj cen pohonných hmot pravidelně sleduje také společnost CCS. Podle jejích dnešních údajů průměrná cena Naturalu 95 zlevnila od počátku týdne o 28 haléřů na 24,39 korun za litr, nafta zlevnila o 24 haléřů na 26,83 Kč/litr.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka, za zlevněním klasicky stál pokles cen ropy na světových trzích, který se promítnul u tuzemských čerpacích stanic s týdenním zpožděním. Ceny benzinu a nafty mírně klesly na burze v Rotterdamu. Od těchto cen se odvozují ceny pohonných hmot v tuzemsku.

Zlevňování ropy je podle analytiků důsledkem současné finanční krize, která snižuje poptávku, a tím i ceny ropy na světových trzích. Na počátku října stál barel ropy přes 90 dolarů, ke konci minulého týdne už byl jen za 50 dolarů. Světové ceny ropy ve čtvrtek sestoupily na nové téměř čtyřleté minimum a americká ropa se propadla pod 45 dolarů za barel.

V tomto trendu bude podle analytika BS Securities Petra Hlinomaze pokračovat vývoj cen ropy na světových trzích asi do poloviny prosince. Pak by mohl přijít zvrat v podobě rozhodnutí o snížení těžby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). „Pokud bude snížení razantnější než doposud mohly by se ceny ropy vrátit zpět do pásma 45 až 50 dolarů za barel, což je mým odhadem pro konec roku,“ dodal Hlinomaz. Situace by se podle něj mohla stabilizovat v prvním pololetí a ropa a ostatní komodity by se poté měly obrátit směrem vzhůru.