Čína a USA společně proti krizi: 20 miliard dolarů na podporu obchodu

Peking - Čína a Spojené státy se zavázaly zvýšit úsilí v boji proti finanční krizi a pokračovat ve spolupráci na nejvyšší úrovni i po nástupu nově zvoleného prezidenta Baracka Obamy do funkce. Nejkonkrétnějším výsledkem dvoudenních jednání amerického ministra financí Henryho Paulsona v Pekingu jsou půjčky ve výši 20 miliard dolarů (více než 400 miliard korun) na podporu světového obchodu, které obě velmoci přislíbily poskytnout.

„Zavázali jsme se k posílení světové ekonomiky,“ řekl americký ministr financí Henry Paulson. Dodal, že půjčky budou k dispozici importérům v rozvíjejících se zemích. Importéři po celém světě se nyní kvůli úvěrové krizi potýkají s problémy při získávání půjček na nákup zboží. To přispívá ke zpomalování ekonomického růstu, protože továrny zjišťují, že odběratelé nemají peníze na nákup jejich zboží.

Čína během vzájemných jednání vyzvala Spojené státy k větší šetrnosti a guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan označil nadměrnou spotřebu v USA za jednu z příčin současné finanční krize. Dodal, že Spojené státy by měly zvýšit míru úspor a snížit obchodní i rozpočtový schodek.

„Doufáme, že americká strana vážně zváží obavy čínské strany a ochrání zájmy čínských investorů,“ vyzval náměstek čínského ministra financí Žu Gang-jo Spojené státy, aby nezanedbávaly svého největšího věřitele v době, kdy chtějí stabilizovat bankovní systém a obnovit růst. Čína drží více než 60 procent svých 2bilionových rezerv v dolarových aktivech, velkou část z toho tvoří dluhopisy financující americký rozpočet.

Dopady krize na Čínu 

Čínská ekonomika už také začala na vlastní kůži pociťovat dopady krize. Slábnoucí poptávka na záadních trzích znamená pro zemi, kde export tvoří 40 procent hrubého domácího produktu, opravdu vážné problémy. Jen v tradiční průmyslové provincii Kanton letos zkrachovalo už 67 tisíc podniků. Čínský export tak spadl o desetinu a výrazně se rozrostly řady nezaměstnaných.

„Dopad se ukáže hlavně v příštích měsících a čtvrletích, protože se očekává, že poptávka obchodních partnerů bude dál dramaticky klesat,“ míní ředitel divize banky Morgan Stanley Asia Čching Wang.

Vydáno pod