Výbor doporučil poslancům schválit zemědělské dotace, přímé platby se zatím nedorovnávají

Praha - Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny PČR na svém dnešním jednání poslancům doporučil, aby schválili dotační programy na příští rok v podobě, v jaké je předložilo ministerstvo zemědělství. Výbor současně doporučil schválit rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), ve kterém ovšem zatím chybí slíbených 2,5 miliardy na dorovnání tzv. přímých plateb. Výbor zároveň znovu otevřel diskusi o státní podpoře mléka do škol.

Na dotační programy vyplácené podle zákona o zemědělství by mělo v příštím roce jít celkem 1,1 miliardy korun. Například na podporu včelařství má jít 70 milionů korun, na zlepšení zdravotního stavu ovocných sadů i kvality pěstovaného ovoce 60 milionů, na podporu Národního hřebčína v Kladrubech a Zemských hřebčinců v Písku a Tlumačově půjde 65 milionů korun. Fond by měl mít k dispozici 30,4 miliardy korun, což je o devět miliard méně než letos. Většina peněz půjde na zabezpečení společné zemědělské politiky.

Někteří členové výboru měli podle předsedy výboru Jiřího Papeže (ODS) výhrady k tomu, že v návrhu rozpočtu nejsou peníze na dorovnání přímých plateb. Náměstek ministra Stanislav Kozák je ale prý ujistil, že se peníze v potřebné výši najdou. Z toho 1,5 miliardy korun by měl stát poskytnout z rezervních fondů ministerstva zemědělství a další miliardu z Pozemkového fondu. Dorovnání dotací českým zemědělcům na 90 procent úrovně dotací ve „starých“ členských státech EU zemědělcům slíbil premiér Mirek Topolánek.

K tomu, aby bylo možné peníze z Pozemkového fondu převést, je však zapotřebí samostatná novela zákona. „K tomu jsme podali poslaneckou iniciativu, kterou podepsali zástupci všech stran ve výboru včetně pana ministra Gandaloviče,“ řekl Papež. Novelou by se sněmovna mohla zabývat na některé z příštích schůzí. Nejbližší řádná schůze ji čeká až začátkem února příštího roku.

Půjde mléko znovu do škol? 

V jednom z přijatých doprovodných usnesení výbor také vyzval ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS), aby se ve vládě pokusil opět otevřít debatu ohledně obnovení podpory školního mléka. Mohla by to být jedna z forem, jak v současné tíživé situaci pomoci výrobcům mléka a jeho zpracovatelům, uvedl Papež.

Zemědělcům se současné nízké výkupní ceny mléka nelíbí a tvrdí, že ceny jsou nerentabilní. Agrární komora chce dokonce začátkem příštího roku blokovat některé prodejny obchodních řetězců, které prodávají nejvíc mléčných výrobků z dovozu.

Jiří Papež
Zdroj: ČT24