Porcela Plus, majitel karlovarské porcelánky, je v konkurzu

Praha - Většinový vlastník největší české porcelánky Karlovarský porcelán, společnost Porcela Plus, je v konkurzu. Městský soud v Praze prohlásil konkurz na firmu, která je majetkově spjata se sklářskou skupinou Bohemia Crystalex Trading a už od 19. října je v úpadku kvůli nedostatku provozního kapitálu. Ke konkurzu se přikláněli věřitelé i insolvenční správce Jiří Mayer, jenž nepovažoval reorganizaci za smysluplnou.

Účetní hodnota majetku zkrachovalé Porcely Plus přesahuje 1,6 miliardy korun, z toho zhruba 60 procent představuje akciový podíl v Karlovarském porcelánu. Porcela, která vlastní i další dvě dceřiné společnosti na Slovensku, má ve svých skladech a prodejnách zboží za 183,8 milionu korun a 423,8 milionu jí dluží odběratelé. Některé pohledávky zejména v Rusku a USA jsou ale podle insolvenčního správce jen obtížně vymahatelné.

Účetní hodnotu majetku Porcely Plus ovšem zhruba dvojnásobně překračují pohledávky, které v minulých týdnech přihlásilo 80 věřitelů společnosti. Největší nároky, dohromady za 1,685 miliardy korun, uplatnily společnosti skupiny BCT a také Karlovarský porcelán a Concordia. Dalších 1,225 miliardy vymáhají v konkurzu banky, z nich největším věřitelem je HSBC bank s více než miliardovou pohledávkou.

Porcela Plus je se svými 200 zaměstnanci hlavně obchodní společností. Vlastní Karlovarský porcelán, který je rovněž v úpadku a soud o jeho osudu rozhodne 10. prosince. V úpadku je od 28. listopadu také Concordia Lesov, o té se bude ale rozhodovat až v lednu příštího roku. Skupina dohromady zaměstnává 2000 lidí.