Ceny ropy dále padají, Brent už je pod 42 dolary

Praha - Ceny ropy se v poslední době pohybují ve velkých výkyvech nahoru a dolů. Nynější výkyv stále nenašel své dno, a tak se v poledne SEČ barel severomořské ropy Brent prodával za 41,68 dolaru. Prolomila tak hranici čtyřletého minima a i oproti minulému týdnu je levnější o pětinu.

Ještě v polovině července se ropa prodávala vysoko nad 140 dolary, od té doby však její cena spadla o více než 60 procent. Za poklesem stojí především obavy investorů o vývoj globální ekonomiky, zejména ve Spojených státech amerických a Asii. Kvůli hospodářskému zpomalování výrazně klesá poptávka po ropě, stejně jako očekávání o jejím budoucím vývoji.

Ropu táhne dolů i pokles na světových akciových trzích a další faktory, proto jejímu poklesu nedokáže zabránit ani ropný kartel OPEC. Ten od 1. listopadu omezil vývoz o 1,5 milionu barelů denně. OPEC do té doby dodával na trh zhruba 29 milionů barelů ropy denně a celosvětovou spotřebu tak pokrývá asi z jedné třetiny.

Podle analytičky Lucie Kundrátové očekává trh na příštím zasedání OPEC, které proběhne v polovině prosince, snížení o milion barelů ropy denně. Aby OPEC s cenou ropy pohnul směrem nahoru, musel by snížit limity těžby ještě více. Podle analytika BS Securities Petra Hlinomaze by se v takovém případě ceny vrátily zpět do pásma 45 až 50 dolarů za barel.

Levnější ropu ale vítají řidiči, jelikož se nyní se zpožděním promítá do cen pohonných hmot. V posledním týdnu se v ČR prodával benzin Natural 95 v průměru zhruba za 24 korun. Nafta v průměru zlevnila o 58 haléřů na 27,24 Kč.

Očekávaný vývoj ceny ropy
Zdroj: Matrix Asset Management