Čeští spotřebitelé dopady krize nepociťují, alespoň zatím

Praha - Světová finanční krize na české spotřebitele podle analytiků zatím neměla nijak výrazné dopady, horší časy ovšem přijdou. K nejzávažnějším dosavadním efektům patří zhoršující se přístup k úvěrům a hypotékám kvůli opatrnějšímu chování bank. Platy však stále rostou a nezaměstnanost hrozbou také není, motoristé se dokonce mohou těšit z dlouhodobě levných cen pohonných hmot.

„Platy reálně rostou, byť nízkým tempem, a nezaměstnanost se zvyšuje jen velmi pozvolna. Čeští spotřebitelé zatím proplouvají krizí bez velkých ztrát,“ bilancuje Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. „Dopady současné finanční krize na českou ekonomiku se teprve začínají projevovat. Očekáváme, že se naplno projeví v prvním čtvrtletí příštího roku,“ míní Josef Novotný ze společnosti Fio.

Získat úvěr nebo hypotéku již není tak jednoduché a její splácení vyjde dráž. „Mnohé banky zpřísnily své podmínky a kladou větší důraz na bonitu svých klientů,“ dokládá Lukáš Buřík ze společnosti AWD ČR. Průměrná úroková sazba nových hypoték v říjnu činila 5,7 procenta, zatímco před rokem byla o zhruba půl procentního bodu nižší.


Výrazné ztráty postihly akcie na pražské burze a světových trzích, což se odrazilo i na cenách podílových a penzijních fondů, které do akcií investují. „Takových investic je ve struktuře úspor tuzemských domácností relativně málo, takže není populací významně pociťován negativní efekt bohatství,“ uklidňuje ale Sobíšek.

Mzdy reálně rostou. Jak dlouho ještě?

Hrubá měsíční mzda se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na 23 144 korun, což znamenalo i po odečtení vysoké inflace meziroční růst o 1,2 procenta. Pozitivní vývoj zaznamenala i míra nezaměstnanosti, jež v říjnu klesla o 0,1 na 5,2 procenta.

Podle průzkumu Hospodářské komory však v příštím roce už polovina českých firem kvůli krizi nezvýší mzdy. Řada podniků, například automobilka Škoda, autobazar AAA Auto, ocelárny ArcelorMittal, Karlovarský porcelán nebo nábytkářský Ton, oznámila propouštění.

Pro spotřebitele efektem krize, zejména v předvánočním období, je pokles cen některých spotřebních produktů, jako benzinu a nafty, elektroniky, potravin či osobních aut. Od příštího roku sice přijdou výrazně vyšší ceny elektřiny, tepla a vody, ale ty se zpožděním reagují na vysoké ceny surovin z počátku letošního roku. „V budoucnu lze očekávat, že spotřebitelé zejména v důsledku dalšího zpomalení růstu reálných mezd začnou omezovat například kulturní zážitky nebo nákupy luxusního zboží,“ uzavřel Buřík.