Švédská vláda nalévá do ekonomiky miliardy, podle trhů je ale příliš opatrná

Stockholm - Už i Švédsko má svůj záchranný balíček na podporu recesí zasaženého hospodářství. Nalít do něj chce miliardu dolarů (v přepočtu 20,3 miliard korun). Pomoc má být cílená především na povzbuzení trhu práce. Finanční trhy to ale příliš neoceňují. Naopak! Ze všech stran zaznívá kritika přílišné opatrnosti kabinetu. Švédská ekonomika by podle odborníků potřebovala mnohem větší vzpruhu.

Zatímco se švédská vláda rozhodla podpořit skomírající ekonomiku 8,3 miliardami švédských korun, trh čekal mnohem více, dokonce až dvakrát tolik. „Balík stimulů vypadá chabě,“ myslí si analytik Danske Roger Josefsson.

Premiér Fredrik Reinfeldt na kritiku reagoval prohlášením, že se kabinet nehodlá pustit do vlny marnotratných krátkodobých výdajů. Důležité podle něj je, aby vládní výdaje zůstaly i tváří v tvář recesi v rozumných mezích. V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) jsou navíc kroky jeho kabinetu mnohem rozsáhlejší než ty, které připravila Evropská unie. Zatímco v EU je to 1,2 procenta HDP, Švédsko dohromady do hospodářství posílá téměř tři procenta.


Švédská ekonomika se propadala ve druhém i třetím čtvrtletí. Je tak už i technicky definitivně v recesi. V průběhu čtvrtého čtvrtletí se navíc hospodářská situace v zemi ještě zhoršila. O vážnosti situace přitom svědčí i včerejší rozhodnutí švédské centrální banky srazit úrokové sazby o rekordních 1,75 procenta.