Zahraniční obchod se v říjnu propadl nejvíce za 14 let, odborníci z toho viní krizi

Praha - Zahraniční obchod České republiky skončil podle předběžných údajů Českého statistického úřadu v říjnu o čtyři miliardy korun v červených číslech. Meziročně se zhoršil o 12,1 miliardy korun, což představuje největší propad od roku 1994. Zároveň je říjen prvním měsícem letošního roku, kdy zahraniční obchod skončil v deficitu.

Vývoz vyjádřený v běžných cenách meziročně klesl o 10,7 procenta a dovoz o 5,9 procenta. Na negativním vývoji ukazatelů se nejvíce podepsal nárůst deficitu s minerálními palivy o 8,3 miliardy korun a v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 4,1 miliardy korun.


Trh výsledky zaskočily

„Deficit na trhu opravdu nikdo nečekal,“ řekl České televizi analytik Komerční banky Jan Vejmělek. S jeho názorem souhlasí i analytička Raiffeisenbank Helena Horská: „Říjnový výsledek obchodní bilance překonal naši nejčernější prognózu na trhu. Trh v průměru očekával přebytek ve výši 7,7 miliardy korun.“ Dnes zveřejněné údaje podle ní navíc potvrzují, že se první obětí současné recese skutečně staly automobilky.

Za špatnými výsledky stojí krize

Podle odborníků je zhoršení vývoje zahraničního obchodu jasnou zprávou o tom, že do ČR začíná přicházet hospodářská krize, která se již naplno rozhořela v řadě států západní Evropy i v mnoha dalších zemích celého světa. Českým vývozcům se tak stále obtížněji daří umisťovat své zboží na zahraničních trzích.

„(Obchod) reaguje na světovou krizi a silnou korunu. Reakce je velmi prudká. Ekonomiku čeká dramatické zpomalení,“ varovala analytička a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Předpokládaný hospodářský růst tak bude třeba významně revidovat směrem dolů.