Třetina českých uchazečů nedostala dotace EU

Praha - Necelá třetina uchazečů, kteří v nynějším rozpočtovém období žádali o evropské dotace, odešla s nepořízenou. Nejčastěji je přitom úřady odmítly kvůli formálním nedostatkům v žádosti. Vyplývá to z materiálů, které dnes zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Od začátku současného rozpočtového období v lednu 2007 do 30. listopadu letošního roku neuspělo celkem 4 102 projektů, které žádaly o 76,87 miliardy korun. Představuje to zhruba 30,6 procenta všech žádostí. Kromě formálních chyb hrál podle ministerstva při jejich odmítnutí roli také přetlak v některých oblastech podpory.

Firmy už o dotacích vědí

„Povědomí firem a veřejných institucí o možnostech čerpání ze strukturálních fondů roste. Doba, kdy se o možnostech získávání peněz z Bruselu téměř nevědělo, je už minulostí,“ řekl odborník na evropské fondy Petr Pažout z poradenské společnosti Optimus Consult & Invest.           

Pro roky 2007 až 2013 je pro Českou republiku v evropských strukturálních fondech vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle aktuálního kurzu přibližně 685 miliard korun.