Jablonex Group možná koupí Slováci

Jablonec nad Nisou - Tradiční jablonecký výrobce skla a bižuterie - Jablonex možná skončí ve slovenských rukou. Majitelé skupiny, která se potýká s hospodářskými problémy, budou jednat o prodeji 98,1 procenta akcií skupinou slovenských investorů, která za balík nabídla nejlepší cenu. Informoval o tom dnes Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers, která prodej organizuje. Vyjednávání o prodeji by podle něho měla skončit zhruba v polovině ledna.

Neúspěch boje se silnou korunou a levnou asijskou konkurencí donutil Jablonex, který je se zhruba 1900 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v regionu, spustit vlnu masivního propouštění. Akcionáři však odmítají, že by firmu prodávali kvůli hospodářským problémům. Pravým důvodem je údajně rozdílný pohled na její řízení a rozhodovací proces.

Výroba bude pokračovat 

S příchodem nového investora jsou spojena velká rizika i značná očekávání. Panují obavy o to, aby Jablonex nekoupil někdo, kdo ho pak nechá padnout, aby se tak zbavil konkurence. Podle Smutného však chce skupina slovenských investorů výrobu v Jablonci udržet. „Přestože jde o investiční skupinu, mají odborníci z oboru zájem a výrobu skla a bižuterie v Jablonexu chtějí dál rozvíjet,“ řekl Smutný.