Staré auto se bude dát i po Novém roce zlikvidovat zdarma

Praha - V souvislosti s placením ekologického poplatku za převod staršího automobilu, který nesplňuje emisní normy Euro 3 ani 4, teď řada majitelů obstarožní plechové nádhery podniká běh na dopravní úřady a žádá o urychlenou registraci na nového majitele nebo odhlášení nepojízdného auta z registru. Ministerstvo životního prostředí ale zoufalé majitele ojetin uklidňuje: Pokud i po Novém roce doloží stávající majitel potvrzení o ekologické likvidaci vozu, dopravní úřad automobil odhlásí z registru, aniž by majitel platil jakýkoliv poplatek.

Staré automobily, které už majitelé nechtějí, je možné nechat zlikvidovat ekologicky a zdarma, tvrdí mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Stačí vyhledat sběrné místo, které je schopné ekologicky zlikvidovat starý vůz bezplatně, a pak jen předložit potvrzení o likvidaci příslušnému dopravnímu úřadu, jenž vůz bez jakýchkoliv komplikací a poplatků vyřadí z registru.

Ministerstvo životního prostředí přišlo se svým prohlášením právě nyní proto, že se obává, že se v ulicích českých měst kvůli zavedení poplatků za převod starého auta a sankcionování vlastnictví vozu bez povinného ručení začnou množit odstavené vraky bez poznávacích značek. Ty by pak musely na své náklady likvidovat postižené obce. Majiteli by ale i tak hrozily sankce, ovšem pouze v případě, že ho obec vypátrá, což může někdy být poměrně složité. „Pokud najde vlastníka, může ho pokutovat až do výše 20 tisíc korun,“ doplnil konkrétní částku Kašpar.

Z celkového počtu 4,4 milionu automobilů registrovaných v Česku je třetina, tedy 1,45 milionu, starších 15 let, a neplní tak žádnou emisní normu. Jejich majitelé proto při prvním převodu po 1. lednu zaplatí poplatek 10 tisíc korun. Dalších 1,1 milionu aut s průměrným věkem deset až 15 let plní jen emisní normy Euro 1 nebo Euro 2. Převod takových automobilů bude stát 5 000, resp. 3 000 korun.

Poplatky za registraci vozidel od 1. ledna 2009
Zdroj: ČT24/MŽP