Zdravé banky chrání Česko před krizí, přesto se jí nevyhne

Praha - Světem otřásá finanční krize, a tak není divu, že se právě tomuto tématu věnoval také v pořadí už šestý ročník Mezinárodního finančního fóra Zlaté koruny, který dnes probíhal v Praze. Hovořilo se hlavně o příčinách a důsledcích krize. Všichni řečníci se shodli, že přímý dopad krize na českou ekonomiku bude zanedbatelný, hospodářské problémy tradičních exportních destinací českých firem se však podle nich odrazí v růstu hospodářství. Prezident svazu průmyslu a dopravy také na fóru vyloučil, že by se stal vicepremiérem pro ekonomiku.

Českou ekonomiku zatím před finanční krizí chrání zdraví českých bank. „Důležitým faktorem tohoto zdraví, je také to, že domácí banky nejsou tolik závislé na půjčkách od České národní banky a nadále u ní ukládají velké množství svých zdrojů,“ zdůraznil ve svém projevu vrchní ředitel ČNB Robert Holman. Česká vláda, ale i vlády krizí zasažených zemí by se pak podle dnešních řečníku měly vyhnout pumpování vládní pomoci do bank.

Miloš Zeman, bývalý český premiér:

„Jak bankéři, tak podnikatelé se vyznačují sacím reflexem, který je neomezený. Jsou tedy schopni spotřebovat zpravidla ovšem neužitečně jakoukoliv dotaci, kterou od státu dostanou.“

Švejnar: Česko čeká recese

Českou republika se nicméně nevyhne druhotnému dopadu na ekonomiku, který způsobí oslabující poptávka na západních trzích - tradičních odbytištích pro české výrobky. „Vývoz představuje přes 80 procent hrubého domácího produktu, jsme jedna z nejotevřenějších ekonomik, čili neexistuje možnost, že bychom se vyvarovali těch sekundárních dopadů,“ míní ekonom Jan Švejnar.

V příštím roce tak i českou ekonomiku čeká silný propad růstu HDP. Zatímco obecně analytici odhadují, že se bude pohybovat kolem dvou procent, Švejnar věští černější budoucnost. Česko bude podle něj moci hovořit o štěstí, pokud vykáže alespoň nějaký růst a nepropadne se do recese podobně jako jeho německý soused.

Míl nebude vicepremiérem

Dnešní ekonomické fórum přineslo ještě další důležitou novinku, když předseda Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Míl oznámil, že odmítl včerejší nabídku premiéra Mirka Topolánka na post vicepremiéra pro ekonomiku. „Já si skutečně myslím, že znám minimálně jednoho člověka, který by tu funkci zvládl dobře, a dokonce lépe než já a to jméno se líbilo i panu premiérovi,“ uvedl Míl.

A právě Míl zmínil, že se na krizi přeci jen dá najít něco pozitivního. Podle něj je to příležitost k realizaci řady opatření, ke kterým dosud mezi politiky nebyla odvaha.