Nezaměstnanost a sociální nejistota zatím Čechům nehrozí

Praha - Přestože světem otřásá finanční krize a velké západní trhy se už potýkají s poklesem poptávky, který už začíná bolet i české firmy, nemusí se zatím Češi obávat o svou práci. Podle čerstvě zveřejněné studie společnosti Manpower víc než devadesát procent tuzemských podniků o propouštění zatím neuvažuje.

Podle celosvětové studie Manpower Index Trhu Práce plánovalo počátkem listopadu propouštění jenom šest procent z celkem 751 oslovených českých firem. Naopak nabírat nové pracovníky se v příštích měsících chystají dvě procenta zaměstnavatelů. 

Stále vysoká poptávka je po pracovnících s technickým vzděláním, a to především v technologických a servisních centrech. Přestože dochází k jistému zpomalení na trhu práce, zaměstnavatelé podle generální ředitelky české divize Manpower Jaroslavy Rezlerové stále hledají kvalifikované zaměstnance.

Přijde propouštění?

„Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie má Česká republika poměrně dobrou pozici,“ míní ekonom Raiffesen Bank Michal Brožka. Jiné studie ale naznačují, že ekonomika následky krize v příštím roce tvrdě pocítí. Například Hospodářská komora uvedla, že z více než jedenácti set firem, hodlá propouštět víc než čtvrtina. Jedná se přitom hlavně o zpracovatelské firmy, které jsou závislé na vývozu.

Podle čísel ministerstva práce a sociálních věcí se nezaměstnanost v listopadu zvýšila jen velmi mírně na 5,3 procenta z říjnových 5,2. Ekonomové předpovídají, že lidí bez práce přibude až v příštím čtvrtletí, a to zejména kvůli sezónním výkyvům. Bude také záležet na vývoji ekonomiky v zemích eurozóny. Přesné dopady světové finanční krize ale zatím odhadnout nelze.

Vydáno pod