Karlovarský porcelán je v konkurzu, jeho budoucnost je nejasná

Karlovy Vary - Městský soud v Praze poslal do konkurzu společnost Karlovarský porcelán, která je největším českým výrobce užitkového porcelánu. Firma, která je od září v insolventním řízení, je součástí předluženého holdingu Porcela Plus. Na řešení tíživé situace porcelánky se nedokázali shodnout ani věřitelé podniku.

O dalším osudu Karlovarského porcelánu bude nadále rozhodovat tříčlenný výbor složený z největších věřitelů společnosti. Tvoří ho zástupci HSBC Bank, ČEZ Prodej a Severočeské plynárenské.

Jak se prohlášení konkursu odrazí na dalším dění v porcelánce, zatím není jasné. Insolventní správce firmy Tomáš Čermín míní, že o dalším vývoji by měli věřitelé rozhodnout během nadcházející měsíční dovolené, která je v podniku vyhlášená kvůli nedostatku zakázek od 22. prosince.


Starosta Nové Role, kde má porcelánka hlavní závod, Václav Heřman má zvyhlášení konkurzu vážné obavy, může totiž vést k zániku porcelánek. „To by byla pro město rána. Máme zhruba 4000 obyvatel a přibližně jedna desetina pracuje v porcelánce. Naše možnosti, jak lidem z Karlovarského porcelánu pomoci, jsou dost omezené,“ přiznal.

Dluhy karlovarské porcelánky se pohybují kolem 1,4 miliardy korun. Z toho zhruba 416 milionů korun představují nesplacené úvěry a asi 200 milionů korun tvoří dluh vůči odběratelům. Podnik je od roku 2002 trvale ve ztrátě.