Evropská komise chce bojovat za levnější potraviny

Brusel - Evropská komise chce udržovat ceny potravin na uzdě. Připraví proto několik opatření, která by k tomu měla pomoci. Chce například podpořit konkurenci na trhu a také odstranit překážky, které narušují fungování trhu, a to i přesto, že ceny potravin v poslední době kvůli finanční krizi klesají. Komise se ale bojí jejich opětovného růstu, ke kterému by mělo dojít ve střednědobém výhledu. Příčiny zvyšování cen jídla, mezi které patří právě nedostatečná konkurence a spekulace, totiž podle ní nezmizely, a opět se projeví.

„Nárůst cen potravin měl asi třetinový podíl na celkové inflaci mezi srpnem 2007 a červencem 2008, což mělo dopad zvláště na rozpočty domácností s nižšími příjmy. Během současného zpomalení ekonomiky je klíčové, abychom vyslali jasný signál, že se chceme vypořádat s nepružností a dalšími faktory, které trhům brání v optimálním fungování,“ řekl o plánu komisař pro hospodářství Joaquín Almunia.

Komise proto navrhuje posílení konkurence na trhu, aby byl odolnější vůči náhlým nárůstům cen zemědělských komodit na světových trzích. Členské státy i celá unie by podle ní také například měly odstranit na trhu takové omezení a překážky, která narušují jeho fungování. Komise si chce posvítit i na praktiky některých obchodníků, kteří zemědělcům platí pozdě, anebo od nich chtějí poplatky za umístění produktů v obchodech. Zároveň bude sledovat ceny na evropské úrovni, aby je lidé mohli snáze porovnávat.

Podle komisařky pro zemědělství Marianne Fischerové Boelové hraje při určování cen potravin důležitou roli také unijní agrární politika. Chystané změny v ní prý přispějí k tomu, aby zemědělci mohli pružněji reagovat na situaci na trhu.