Růst čínské ekonomiky zpomalil, o práci přijdou miliony lidí

Peking - Růst čínského hospodářství letos zpomalil z dvanácti na osm procent. V zemi zkrachovaly desetitisíce podniků a miliony lidí přišly o práci. Prognózy na příští rok uvádějí, že ekonomický růst klesne o další dvě procenta a ekonomové ústředního výboru Komunistické strany Číny varují, že o práci přijde dalších 12 až 20 milionů dělníků. Režim se snaží důsledky krize mírnit.

Čínský premiér Wen Ťia-pao objíždí zemi a povzbuzuje kolabující podniky, aby se během těžkých časů nevzdávaly. Tvrdí, že krize je šancí přeorientovat se na nové výrobky, vývoj a inovaci. Vláda se chystá přijmout opatření, která budou mít na hospodářství okamžitý a viditelný dopad - například snížit úrokové sazby. Navíc uvolnila 586 miliard dolarů na výstavbu letišť, dálnic, železnic a jiných státních projektů. Slibuje si od toho vytvoření milionů nových pracovních míst, uvedl pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Podle čínského vedení nepomůže finanční záchranný balíček pouze Číně, ale přispěje ke globální hospodářské stabilitě vytvářením nových investičních příležitostí.

V listopadu klesl v Číně vývoz i dovoz

Objem vývozu z Číny v listopadu poklesl poprvé za sedm roků. V meziročním srovnání klesl export o 2,2 procenta, dovoz se propadl o 17,9 procenta. V důsledku toho listopadový obchodní přebytek Číny dál vzrostl na nový měsíční rekord 40,1 miliardy dolarů (asi 800 miliard Kč).

Vláda se snaží programem zvýšených výdajů na infrastrukturu posílit domácí poptávku, která by nahradila slábnoucí poptávku v zahraničí. Před měsícem zveřejnila stimulační balík v hodnotě čtyř bilionů jüanů (asi 12 bilionů Kč). Reagovala tím na zprávu, podle níž růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na devět procent z 11,9 procenta před rokem. Vláda se obává, že pokles exportu povede k uzavírání továren a propouštění, což by mohlo vyvolat nepokoje.

Znepokojivý je však rovněž prudký pokles dovozu. Ten naznačuje oslabení domácí poptávky právě v době, kdy se Peking snaží z domácí spotřeby udělat nový motor ekonomického růstu.

Čínské továrny krachují
Zdroj: ČT24
Vydáno pod