Americká Sněmovna reprezentantů schválila pomoc automobilkám

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila státní pomoc v hodnotě 14 miliard dolarů určenou třem domácím automobilkám, a to General Motors, Ford Motor a Chrysler. Senát bude o návrhu zákona o poskytnutí nouzových úvěrů, který předložili demokraté, hlasovat zřejmě ještě tento týden, kde je ale jeho osud kvůli silnému republikánskému táboru stále nejistý. Americký automobilový trh je nyní v těžké krizi kvůli ekonomické recesi a obtížnějšímu přístupu k úvěrům v důsledku finanční krize.

Ve prospěch zákona, který předpokládá, že automobilky budou muset v případě využití státní pomoci projít zásadní restrukturalizací, nebo vyhlásit bankrot, hlasovalo 237 reprezentantů, 170 se postavilo proti. „Tento zákon je o tom, že Detroit a Amerika dostávají šanci vrátit se zpět do kolejí,“ prohlásila předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová těsně před hlasováním.

Záchranné krátkodobé úvěry by měly GM a Chrysleru umožnit, aby do března přežily a odvrátily hrozící bankrot. Ford okamžitou pomoc nepotřebuje a chce pouze přístup k úvěru v případě zhoršení situace. Peníze přijdou, jak navrhovala vláda od začátku, z fondu ministerstva energetiky. Fond byl schválen již v září a byl určen k podpoře vývoje úspornějších a ekologických vozů.

Vláda se za poskytnuté úvěry stane největším akcionářem automobilek a bude jmenovat „automobilového cara“, jemuž se firmy budou zodpovídat. „Car“ bude mít vliv na podobu restrukturalizace a bude moci zadržet úvěry v případě, že firmy nepokročí ve změnách. Bude také moci doporučit, aby firma, které nesplní podmínky pro úvěry, vyhlásila bankrot a pokusila se o restrukturalizaci v režimu ochrany před věřiteli.

Prezident George Bush spolu s řadou republikánských zákonodárců vyjadřoval pochyby, zda budou automobilky schopny dlouhodoběji přežít. Jeho nástupce Barack Obama se zasazoval o pomoc, zdůrazňoval však, že by měla být podmíněna restrukturalizací automobilek. Řada zákonodárců ale zastává názor, že o osudu firem by měl rozhodovat trh, nikoli vláda zatížená rekordními rozpočtovými deficity.

Vydáno pod