Zájemci o koupi poděbradských skláren stáhli svou nabídku

Poděbrady - Skupina podnikatelů vedená majitelem poděbradského autosalonu Pavlem Loudou dnes stáhla stomilionovou nabídku na odkup místních Skláren Bohemia. Učinila tak proto, že na ni zatím nikdo nezareagoval. Zájem o podnik skupina sice stále má, protahování prodeje ale prodraží obnovení provozu, proto budou podnikatelé muset svou nabídku snížit.

„Chtěli jsme přímý prodej, a to do konce tohoto týdne. Čím déle se to potáhne, tím hůře pak budeme obnovovat smlouvy se zaměstnanci nebo dodavateli. Náklady pak samozřejmě budou vyšší,“ vysvětlil Louda.

Do záchrany výroby ve sklárnách se chtělo finančně vložit také město Poděbrady. Podle starosty Jozefa Ďurčanského tento zájem stále trvá, ale další vývoj zatím nedovede odhadnout. „Město chce podpořit snahu každého, kdo bude mít snahu zachovat výrobu ve sklárnách,“ řekl starosta.


Věřitelský výbor, který má na osud skláren zásadní vliv, zatím nerozhodl ani o tom, zda se sklárny budou prodávat vcelku, nebo po částech. Nejdříve chce totiž posoudit, který majetek je pro obnovení chodu skláren důležitý. Již dříve ale naznačil, že by konečné rozhodnutí o způsobu, jakým se podnik zpeněží, mělo padnout do Vánoc.

Poděbradské Sklárny Bohemia jsou od konce září v insolventním řízení a 3. prosince na ně Městský soud v Praze vyhlásil konkurz. Sklárny se do problémů dostaly kvůli vysokému zadlužení. Jejich krach urychlila i světová finanční krize, která ztížila prodej českého skla v zahraničí.