Senát 14 miliard pro americké automobilky nepustil, vláda ujišťuje, že pomoc bude

Washington - V americkém Senátu zkrachovala jednání o státní pomoci upadajícímu automobilovému průmyslu. Poskytnutí nouzových úvěrů v hodnotě 14 miliard dolarů pro "velkou detroitskou trojku", tedy automobilky General Motors, Chrysler a Ford Motor, podmínili republikánští senátoři snížením platů zaměstnanců. Takovou možnost ovšem odmítly odbory. Jednání tedy mohou začít znovu.

Bílý dům prezidenta Bushe uvažuje o tom, že využije část peněz ze záchranného balíku pro finanční sektor v celkové hodnotě 700 miliard dolarů na podporu právě amerických automobilek. Bylo by prý nezodpovědné nechat automobilky zkrachovat. „Současný oslabený stav ekonomiky je takový, že by hospodářství nemohlo odolat úderu, jakým by byl neřízený bankrot v automobilovém průmyslu,“ řekla Bushova mluvčí Dana Perino. Přitom Bílý dům se dotacím automobilkám z balíku pro finanční trh bránil.

Prezident odborového svazu United Auto Workers Ron Gettelfinger dnes vyjádřil přesvědčení, že se ve Washingtonu najde řešení problémů automobilového průmyslu i navzdory krachu jednání o pomoci v Senátu. „Plánem B je prezident,“ řekl demokratický senátor Carl Levin. A to třeba i ten příští. V lednu zasedne do úřadu demokrat Barack Obama. Ten okamžitě v reakci na jednání Senátu uvedl, že jeho výsledkem není potěšen a doufá, že je stále cesta buď pro Bushe, nebo pro něj, jak odvětví pomoci. Přidalo se i ministerstvo financí. „Pomůžeme automobilkám operativně, než Kongres najde dlouhodobější řešení,“ ujistil trhy úřad ministra.