Soud odložil rozdělení problémové banky Fortis, požaduje souhlas akcionářů

Brusel - Problémová banka Fortis, která se letos na podzim stala symbolem světové finanční krize v zemích Beneluxu, se zatím dělit nebude. Rozhodl o tom belgický soud, který pozastavil dohodnutý prodej belgického podílu ve Fortisu francouzské bance BNP Paribas. Média o tom dnes informoval advokát Mischael Modrikamen, který dal jménem více než dvou tisíc akcionářů Fortisu případ k soudu.

Odvolací soud dnes podle Modrikamena zrušil listopadové rozhodnutí soudu nižší instance. Ten tehdy došel k závěru, že plánované rozdělení banky Fortis je možné uskutečnit. „Pro akcionáře je to obrovské vítězství, Belgie bude v šoku,“ poznamenal Modrikamen. Belgická vláda se k odvolání vyjádří v pondělí. „Vláda posoudí kroky, které může v této nové situaci učinit,“ uvedla vláda po mimořádné schůzce, kterou kvůli Fortisu svolala.

Odvolací soud nařídil, aby se 12. února sešli akcionáři a o rozdělení banky rozhodli. Týká se to všech lidí, kteří vlastnili akcie Fortisu před 14. říjnem.

Vlády se sice pokusily o záchranu Fortisu a poskytly bance finanční injekci 11,2 miliardy eur (asi 291 miliard korun), investory ale tato snaha nepřesvědčila. Belgickou součást měla získat francouzská banka BNP Paribas.

Rozhodnutí odvolacího soudu znamená, že belgická vláda nebude moci aktiva banky prodat Francouzům minimálně do 16. února příštího roku. Pokud by tak učinila, hrozí jí pokuta pět miliard eur (asi 130 miliard korun). BNP by musela zachovat mezibankovní podporu ústavu Fortis Bank, tedy v odnoži, ve které měla koupit většinový podíl.