Nečas: Nezaměstnanost může být příští rok sedm procent

Praha - Finanční krize začíná doléhat na Českou republiku. Zahraniční obchod se v říjnu propadl nejvíc za 14 let a firmy tak jsou nuceny propouštět. V listopadu vzrostla nezaměstnanost na 5,3 procenta, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v dnešních Otázkách Václava Moravce připustil, že lidí bez práce by příští rok mohlo být i sedm procent. Nejvíce ohroženi jsou přitom lidé pracující v automobilovém průmyslu.

„Dokážu si představit nezaměstnanost vyšší než šest procent, která se bude blížit sedmi procentům,“ uvedl Nečas. Vláda bude podle jeho slov hrát v otázkách nezaměstnanosti aktivní úlohu „Budeme se snažit intenzivně pomáhat a nabízet lidem práci a rekvalifikaci, zdůraznil. Chceme přesvědčit lidi, kteří přijdou o zaměstnání, aby se nebáli dojíždět a aby se i dočasně spokojili s určitou mzdovou úrovní, která neodpovídá představám," dodal.

Zavadil: Někde nezaměstnanost až 40 procent

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil považuje odhad sedmiprocentní nezaměstnanosti za realistický. Vláda však podle něj není dostatečně připravena si s takovým nárůstem počtu lidí bez práce poradit. „V regionech, kde skutečně není možné práci sehnat, bude velmi obtížné rekvalifikovat ty zaměstnance, kteří přijdou o práci, a bude obtížné, aby dojížděli někam dál než do takových sto kilometrů,“ míní. Největší nebezpečí v souvislosti s nezaměstnaností hrozí podle Zavadila zejména regionům poblíž slovenských hranic, kde by se nezaměstnanost mohla vyšplhat místy až na 40 procent.

Sobotka chce prodloužit podporu v nezaměstnanosti 

Podle stínového ministra financí za ČSSD Bohuslava Sobotky by vláda v době narůstajících front na úřadech práce měla soustředit především na zrušení zelených karet pro cizince, aby se omezil dovoz nekvalifikované pracovní síly ze zahraničí. Více peněz by pak mělo putovat také do aktivní politiky zaměstnanosti. Sobotka rovněž navrhuje dočasně zvýšit základní lhůtu pro pobírání podpory v nezaměstnanosti na devět měsíců pro lidi, kteří v předcházejících třech letech pracovali. „Lidem, kteří dočasně přijdou o místo, protože firmy omezují zakázky, bychom tak dali větší sociální jistotu,“ vysvětlil Sobotka.

Podle exkluzivního průzkumu, který pro Českou televizi provedla agentura STEM, se o svou práci v příštím roce obává 53 procent obyvatel. „Nejvíce ohrožená je určitě věková skupina, která se blíží důchodovému věku, to znamená lidé ve věku 45 až 60 let,“ zdůrazňuje sociolog a analytik agentury STEM Stanislav Hampl, jedním dechem však dodává, že o práci se už začínají bát i lidé mladší. Seřazeno podle úrovně vzdělání, bojí se o práci nejvíce lidé s nižším vzděláním, zatímco nejmenší nejistotu pociťují vysokoškoláci.

Nejvíc lidí odejde z autoprůmyslu

Jako první začaly v Česku s propouštěním automobilky. „Krize podobného typu na automobilový průmysl dopadají velmi rychle, protože automobil je první věcí, jejíž nákup je možné na nějakou dobu odložit,“ vysvětluje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn.

Právě automobilky a jejich dodavatelé jsou přitom v Česku největšími zaměstnavateli, pracuje pro ně zhruba 140 tisíc lidí. Podle nejnovější předpovědi Sdružení automobilového průmyslu by do poloviny příštího roku mohlo o práci přijít až 14 tisíc z nich. Zhruba polovina by pak měli být kmenoví zaměstnanci. Největší česká automobilka - mladoboleslavská Škoda Auto - se chce ještě do konce tohoto roku zbavit téměř všech zahraničních brigádníků. Od ledna do června budou výrobní linky škodovky v provozu jen čtyři dny v týdnu.