Rozhodnuto: Poděbradští skláři se výplat nedočkají

Poděbrady/Praha  - Zaměstnanci zkrachovalých poděbradských Skláren Bohemia se svých výplat nedočkají. Po dnešním jednání pražského městského soudu, který má případ skláren na starosti, to potvrdil předák sklářských odborů Vladimír Kubinec. Dluhy podniku přesahují 5 miliard korun, podle insolvenční správkyně Agáty Lejnarové má ale podnik majetek pouze ve výši 90 milionů až 125 milionů korun.

Majetek skláren na pokrytí pohledávek prostě nestačí. Neuspokojeny zůstanou i takové firmy jako Vodovody a kanalizace Nymburk, kterým sklárny dluží zhruba půl milionu korun, nebo také Všeobecná zdravotní pojišťovna. Naopak většinu svých peněz dostane zpět mateřská společnost zkrachovalého podniku Bohemia Crystalex Trading nebo bankovní dům Citibank.

A to je právě trnem v oku poděbradským odborářům. Nelíbí se jim, že budou uspokojeny pohledávky bank, ale skláři, kteří kvůli předlužení podniku přišli nebo přijdou o místo, své peníze už nikdy neuvidí. Kubinec, který odcházel od soudu velmi rozčilený, je rozhodnutý apelovat na vládu, aby změnila insolventní zákon ve prospěch zaměstnanců.


Poděbradské Sklárny Bohemia dluží asi 190 firmám. V insolventním řízení jsou již od konce září, do konkurzu je Městský soud v Praze poslal počátkem prosince. O místo v továrně přišlo zhruba 400 zaměstnanců. Nedostali ani odstupné, ani výplatu za září, kdy ještě řádně pracovali.

Vydáno pod