Česká pošta špatně investovala, ale chce vyplácet bonusy zaměstnancům

Praha - Česká pošta letos zřejmě vydělá o polovinu méně, než původně očekávala. Odhad zisku snížila z půl miliardy na 250 milionů korun. Podle pošty za to může jednak listopadové zpomalení tuzemské ekonomiky, ale také ztrátová investice do čtyř vysoce rizikových cenných papírů. Předchozí vedení pošty vložilo čtyři sta milionů do postsovětských republik a dnešní vedení se je marně snaží získat zpět. Zároveň se objevily spekulace, že snížení ziskového výhledu je účelové a má umožnit výplatu bonusů zaměstnancům.

Riziková investice České poště příliš nevyšla. Předešlé vedení investovalo přes prostředníka 400 milionů korun do třech států bývalého sovětského bloku. Dvě stě milionů skončilo v Rusku, konkrétně v polostátní bance VTB a soukromé společnosti HCFB, sto milionů v kazašské polostátní bance Halik a další stovkou milionů dnes disponuje stát Ukrajina.

„Neumím říci, co vedlo tehdejší vedení k tomu, že investovalo do těchto oblastí v danou dobu,“ říká náměstek generálního ředitele České pošty pro finance Petr Křeček. Současné vedení se snaží získat peníze zpět, konkrétní kroky ale tají. Navíc spustilo interní šetření, zda tato investice byla v souladu s předpisy.

Odhad zisku neklesl jen kvůli špatné investici

K investici už pošta vytvořila rezervu ve výši 100 milionů korun, odhad zisku ale snížila ještě více. Údajně proto, aby mohla zaměstnancům v lednu vyplatit roční mzdové bonusy ve výši 20 procent platu. Bonusy, které by podle odhadu předsedy odborů mohly činit až 85 milionů, totiž vyplácí pouze tehdy, když se splní plán.

„Nejedná se zde o odměny pro manažerské pozice, pro takzvané lidi s manažerskou smlouvou, ale jedná se o odměny pro 36 tisíc řadových tarifních zaměstnanců. Řadoví zaměstnanci za ani jeden z těch dvou důvodů snížení zisku nemohou, a proto bylo přistoupeno k tomuto kroku,“ vysvětlil Křeček pro Českou televizi.
 
Česká pošta zaměstnává 36 tisíc lidí a provozuje zhruba 3 400 poboček. Ročně doručí kolem miliardy zásilek. Příští rok se přemění ze státního podniku na akciovou společnost.