Den, kdy peníze ztratily cenu?

Washington - Americká centrální banka Fed dnes zřejmě šlápne na plyn monetární politiky. Ve hře je i snížení úrokových sazeb na 0 procentních bodů. Peníze by si tak banky u rezervního systému půjčovaly s nulovým úrokem, tedy zadarmo. Odhady expertů se různí, podle oslovených analytiků agentury Bloomberg spíše vyhraje pokles sazeb ze současného 1 procentního bodu na hladinu 0,5 procenta. Klesly-li by sazby až na nulu, změnila by centrální banka nástroj své politiky, místo úrokových sazeb by řídila zásobu peněz v ekonomice vlastní rozvahou.

Blíží se možná zlomový moment v čtyřiadevadesátileté historii Fedu. Dnes zasedá Open Market Committee a zřejmě sáhne na sazby, alespoň taková je současná politika bankéřů a ti se už dříve nechali slyšet, že nula není nemožná.

Zábranu od recese k depresi chce Fed vystavit vlitím více peněz do ekonomiky. Nástrojem už nemá být ladění úrokových sazeb, místo toho Fed zřejmě chystá expanzi aktiv své rozvahy.

Brian Sack, člen monetární rady Fedu, označil podobný záměr za „nejneobyčejnější přístup, jaký tu kdy byl“. Pro jednání si Fed pro jistotu vyčlenil rovnou dva dny.

Fed by ale na místo jistoty mohl trhu zmást úsudek. William Ford, šéf Fedu v Atlantě, se bojí, že ekonomika signál nemusí pochopit, případně si jej špatně vyloží. Pak bude na místě právě nafouknout rozvahu Fedu na straně aktiv, tedy lidově řečeno vytisknout nové peníze.

Před rokem se peníze na mezibankovním trhu ve Spojených státech půjčovaly s pětiprocentním úrokem. Jak tomu bude teď, bude jasnější po osmé večer SEČ.