Evropský soud přivřel pivu Bud cestu do Evropy

Brusel/Lucemburk - Soud první instance Evropských společenství vyhověl námitce pivovaru Budějovický Budvar proti vstupu amerického konkurenta Anheuser-Bush se svou značkou Bud na evropský kontinent. Druhý nejvyšší evropský soud tak zrušil rozhodnutí Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM), který naopak už v roce 2004 námitce nevyšel vstříc.

Anheuser-Bush žádal o registraci své značky Bud u OHIM opakovaně mezi lety 1996 a 2000. Budvar proti tomu protestoval a argumentoval tím, že označení je již určitým způsobem chráněno ve Francii či Rakousku. OHIM ale tyto námitky zamítl s tím, že to nemůže být považováno za označení původu. OHIM tvrdil, že spotřebitelé v Evropě nemohou výraz Bud vnímat jako zkratku názvu českého města České Budějovice v jeho německé verzi (Budweis). Soud dnes ale tuto argumentaci odmítl.

Český pivovar v Budějovicích, které němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Bush ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let.

Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export. Práva na značku Budweiser a Bud má Budvar podle listu Wall Street Journal ve 28 evropských a 37 dalších zemích, zatímco Anheuser prodává své pivo pod značkou Budweiser v 16 zemích a pod značkou Bud v 15.