OPEC dnes asi razantně omezí těžbu ropy

Vídeň/Oran (Alžírsko) - První pokles světové spotřeby ropy za poslední čtvrtstoletí výrazně sníží poptávku po této surovině od Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ropný kartel to předpověděl ve své včerejší měsíční zprávě a připravil si tak půdu pro rozhodnutí o nejvýraznějším omezení ropných dodávek ve své historii. Razantní omezení těžby na dnešní schůzce OPEC v Alžírsku již podpořil nejvýznamnější člen kartelu, Saúdská Arábie.

Ministři OPEC se sejdou dnes v Oranu v Alžírsku a řada z nich již signalizovala, že se bude rozhodovat o snížení těžby až o dva miliony barelů denně; to by znamenalo největší jednotlivý zásah kartelu do dodávek ropy. OPEC od září snížil produkci již dvakrát, celkem také o dva miliony barelů, zatím to však k zastavení poklesu cen nestačilo.

Ropný ministr Saúdské Arábie Alí Nuajmí včera podpořil dvoumilionové omezení těžby. Navíc řekl, že země mimo OPEC přispějí k redukci dalšími 600 tisíci barely. Celkový objem 2,6 milionu barelů představuje asi tři procenta světové denní produkce a spotřeby.

„Víme, že nabídka stále poněkud převyšuje poptávku a zásoby jsou vyšší než normálně. Abychom zajistili rovnováhu, snížíme na schůzce dodávky asi o dva miliony barelů denně,“ řekl Nuajmí agentuře Reuters.

Pokles poptávky o 1,4 milionu barelů denně

OPEC předpokládá, že poptávka po jeho ropě příští rok klesne v průměru o 1,4 milionu barelů denně a ještě prudší pokles by měl nastat v prvním pololetí. Celosvětová poptávka by se měla snížit o 150 tisíc barelů denně na 85,7 milionu barelů, což je proti říjnovému odhadu OPEC snížení o 640 tisíc barelů denně.

Pokles světové poptávky letos a v příštím roce předpověděl tento měsíc i Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA. Naopak Mezinárodní agentura pro energii očekává pokles jen letos a příští rok již počítá s mírným oživením.

OPEC rovněž očekává, že nabídka ropy ze zemí mimo organizaci příští rok vzroste o 640 tisíc barelů denně po růstu o 100 tisíc barelů v letošním roce. Pro OPEC to znamená pokles poptávky po jeho ropě o zhruba čtyři procenta na 30,2 milionu barelů denně. V prvním čtvrtletí příštího roku by poptávka po ropě z OPEC měla klesnout dokonce o 2,3 milionu barelů denně, tedy o zhruba sedm procent.

Organizace se snižováním produkce zoufale snaží stabilizovat ceny, které od léta kvůli ekonomické depresi ve světě prudce padají. Ceny se nyní pohybují kolem 45 dolarů za barel, více než 100 dolarů pod červencovým rekordním maximem nad 147 dolary.