Také Česká národní banka dnes zřejmě sníží úroky

Praha - Bankovní radu České národní banky dnes čeká rozhodování o změně úrokových sazeb. Analytici očekávají, že ČNB kvůli klesající inflaci a prohlubující se recesi v západní Evropě sazby sníží o půl procentního bodu na výsledných 2,25 procenta. Na rozhodování centrálních bankéřů zřejmě bude mít vliv i výrazné snížení úroků hlavními centrálními bankami ve světě.

O rekordním bezprecedentním snížení úroků na rekordní minimum 0,25 procenta v úterý večer rozhodl americký Fed. Snaží se tak dál podpořit ekonomiku a zabránit počínající deflaci ve Spojených státech. Už začátkem prosince snížila hlavní úrokovou sazbu Evropská centrální banka, a to 75 bazických bodů na 2,5.

ČNB naposledy snížila sazby začátkem listopadu, a to razantně o tři čtvrtě procentního bodu. Analytici tehdy očekávali snížení o čtvrt procentního bodu. Pro dnešní zasedání hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč očekává pokles sazeb o půl procentního bodu s tím, že ČNB bude podle něj vážně diskutovat možná také o dalším třičtvrtěprocentním snížení. Pokles o půl procentního bodu předpokládá i analytik Next Finance Vladimír Pikora a analytik ČSOB Petr Dufek. V následujících měsících očekává většina ekonomů další uvolňování měnové politiky a nevylučují pokles sazeb až pod dvě procenta.

Prostor pro snížení úrokových sazeb přiznávají i někteří centrální bankéři. Například Robert Holman minulý týden uvedl, že situace je zralá na další snížení úrokových sazeb.