Listopadová inflace v EU zpomalila na 2,8 procenta

Brusel - Podle statistického úřadu Eurostat v listopadu výrazně zpomalil meziroční růst spotřebitelských cen v EU na 2,8 procenta proti říjnové míře inflace ve výši 3,7 procenta. V samotném listopadu ceny klesly o 0,4 procenta. S poklesem inflace se mezi analytiky počítalo, protože výrazně zlevňuje ropa.

Spotřebitelé v zemích eurozóny mohli zaregistrovat ještě markantnější pokles cen. Roční inflace tam klesla na 2,1 z říjnových 3,2 procenta a jen v průběhu listopadu se ceny snížily o půl procenta. U roční inflace je výsledek v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Reuters.

V celé Evropské unii i eurozóně je tak inflace nižší než před rokem, kdy ji prudce nahoru táhly ceny ropy. Loni v listopadu byla inflace v eurozóně i v celé Evropské unii shodně 3,1 procenta.

Upadne Evropa do deflace?

Nejnižší roční míru inflace mělo Německo a Portugalsko, v obou případech to bylo 1,4 procenta, ve Francii a Nizozemsku byla v listopadu inflace 1,9 procenta. Některým zemím tak reálně hrozí dlouhodobý pokles cenové hladiny, tedy deflace. Ta je podle Josefa Taušera z VŠE nebezpečná zejména tím, že vyvolává nezaměstnanost a nejistotu o budoucím hospodářském vývoji.

Nejvyšší inflace byla naopak v Lotyšsku, kde činila 11,6 procenta, v Litvě byla 9,2 procenta a v Bulharsku 8,8 procenta. V Česku mezitím klesla inflace podle metodiky Eurostatu na 4,1 procenta z říjnových 5,7 procenta. Před rokem byla přitom na úrovni 5,1 procenta. Na Slovensku se míra inflace snížila na 3,9 procenta ze 4,2 procenta v říjnu, loni v listopadu pak činila 2,3 procenta.

Euro mince
Zdroj: ČT24