Londýn přichází s vlastním záchranným plánem, bojuje s nezaměstnaností

Londýn - Hlavní město Spojeného království chystá vlastní záchranný plán na pomoc kapitálovým trhům v hodnotě tři miliardy liber (více než 86 miliard korun). Město omezí výdaje na policii a dopravu a podle "Starostova záchranného akčního plánu" se bude snažit podpořit byznys a nabízet kurzy na zvýšení kvalifikace. Londýnský starosta Boris Johnson tak reaguje na rostoucí míru nezaměstnanosti v Británii, počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v listopadu překročil milionovou hranici.

„Tento plán je o využití všech zdrojů, které máme k dispozici, abychom pomohli Londýn vyvést z poklesu. Pokusíme se získávat další prostředky, kdekoli můžeme a budeme stavět na silných stránkách našeho báječného města,“ řekl starosta Johnson.

Status Londýna jakožto mezinárodního finančního uzlu utrpěl pod vlivem krize ve finančním sektoru a starosta města už představil řadu opatření, která by měla zdůraznit atraktivitu Londýna.

Johnson chce zároveň během příštích tří let ušetřit více než miliardu liber, a to větší efektivitou v kapitolách metropolitní policie a londýnské městská dopravy. Mezi další opatření bude patřit milion liber na propagační kampaň k turistickému ruchu a také na zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Britská vláda představila svůj záchranný plán v druhém říjnovém týdnu. Nabízí osmi největším bankám v zemi 50 miliard liber (1,58 bilionu korun). Dalších 200 miliard liber (6,32 bilionu korun) nabídla Bank of England k zajištění krátkodobé likvidity.

Vydáno pod