Obří zakázka na odstranění ekologických škod: urychlení, nebo zbytečné výdaje?

Praha - Odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací proběhne v Česku v zájmu urychlení formou jediné státní zakázky. Tu dnes na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo financí. Zájemci se mohou hlásit do 9. února 2009. Kritici namítají, že se nový systém může vládě prodražit a nerespektuje výhrady ekologů.

Příkladem dosud neodstraněných ekologických zátěží může být společnost Jihočeská plynárenská, která získala závod v Českých Budějovicích se slibem, že vláda odstraní neekologické nádrže ohrožující spodní vodu. Dosud se tak ovšem nestalo a na slíbený zásah vlády čeká více než tři sta dalších firem.

Dosud muselo být na každý dílčí zásah vypsáno zvláštní výběrové řízení a proces tak nabíral velké zpoždění. „Tento systém je velmi zdlouhavý, způsobuje to, že stát si neplní své povinnosti ve stanoveném termínu a ohrožuje to konání majitelů firem, které mají problémy s ekologií,“ říká náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Nový systém: rychlost za cenu rizika? 

Nyní proto ministerstvo financí v zájmu časové efektivity vybere pouze jednoho zájemce, který pak do roku 2015 odstraní všechny zbývající ekologické zátěže za bezmála 170 miliard korun. Na rozdíl od předchozího systému má také firma nést většinu rizik. Podle některých analytiků ale může stát snadno prodělat, protože si firmy mohou připočíst určité přirážky za riziko.

Česká pobočka organizace Transparency International v listopadu oznámila, že ministerstvo financí nerespektuje připomínky ministerstva životního prostředí, které se týkají zakázky na likvidaci starých ekologických zátěží. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) to odmítl s tím, že připomínky osobně řešil s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ).

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24