Americký Chrysler zastaví kvůli krizi na měsíc výrobu

Detroit (USA) - Po neschválení záchranného plánu Senátem se problémy amerických automobilek stupňují. Chrysler se pod tlakem neustále klesajících prodejů rozhodl zastavit počínaje 19. prosincem nejméně na měsíc výrobu ve všech svých továrnách. Vedení automobilky své rozhodnutí oznámilo ve středu dopisem svým zaměstnancům, dodavatelům a odborovému svazu United Auto Workers.

Přerušení výroby bude Chrysler řešit prodloužením jinak obvyklé dvoutýdenní vánoční odstávky. Není však jedinou americkou automobilkou, která se uchýlila k podobnému kroku. Výrobu nyní kvůli slabé poptávce omezují také domácí konkurenti Chrysleru - General Motors a Ford Motor. Ford v noci na dnešek oznámil, že kvůli slabému prodeji v lednu na týden uzavře deset továren.

Problémy amerických výrobců aut se stupňují poté, co tamní senátoři nepodpořili plán, jenž jim měl poskytnout nouzové úvěry v celkové hodnotě 14 miliard dolarů. Jednání v Kongresu o pomoci třem největším americkým automobilkám pro letošní rok tak pravděpodobně skončilo.

Bílý dům po rozhodnutí senátorů začal uvažovat o tom, že využije na podporu automobilek část peněz ze záchranného balíku pro finanční sektor v celkové hodnotě 700 miliard dolarů. Rozhodnutí Chrysleru o uzavření továren odmítl Bílý dům zatím komentovat.

Jeho mluvčí Tony Fratto pouze řekl, že Bílý dům je informován o tom, že američtí výrobci automobilů jsou ve složité finanční situaci a podnikají kroky, aby se s ní vyrovnali. Prezident Bush řekl, že je potřeba „poměrně brzy“ rozhodnout o pomoci průmyslu, citovala Fratta agentura Reuters.