Europoslanci schválili rozpočet EU na příští rok

Štrasburk - Evropská unie má platný rozpočet na příští rok. Podle očekávání dnes jeho návrh bez problému prošel hlasováním v Evropském parlamentu. Unie by měla příští rok vyplatit celkem 116 miliard eur, tedy více než tři biliony korun, což představuje zhruba 0,9 procenta HDP celého společenství.

Evropský parlament si vynutil navýšení u některých rozpočtových kapitol. Komise například poslancům slíbila, že do rozpočtu pro příští rok převede asi 700 milionů eur (zhruba 18,5 miliardy korun), které letos byly určeny pro farmáře, ale unie je nestačila utratit.

Žádné velké změny 

Celková podoba rozpočtu se však příliš nezměnila. Proti letošnímu rozpočtu dostane EU miliardu eur navíc. Druhý rok po sobě má klesnout také podpora určená unijním zemědělcům, která ještě v roce 2007 tvořila největší část výdajů. Největší část rozpočtu tak příští rok poputuje na podporu hospodářského růstu, necelých 45 procent veškerých prostředků. Zemědělcům je určeno naopak necelých 43 procent rozpočtu.

Rozpočet nepočítá s téměř žádnými výdaji, které jsou spojeny s případnou ratifikací lisabonské smlouvy. Klíčový dokument, který má unii údajně přinést více demokracie a efektivity, však odmítli irští voliči a unie v současnosti hledá cestu z institucionální krize. Irové by ovšem měli na podzim příštího roku referendum opakovat.