Senát rozhodl: Daň z příjmu se příští rok nezmění, za novostavby si naopak majitelé připlatí

Praha - Senát dnes schválil vládní návrh, který ruší původně plánované snížení daně z příjmu na 12,5 procenta. Pokud zákon ještě podepíše prezident, budou se i v příštím roce příjmy fyzických osob danit 15procentní sazbou. Výměnou za zachování vyšších daní má klesnout sociální pojištění o 1,5 procenta. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) je tento návrh spravedlivější vůči lidem, kteří již nyní díky uplatňovaným slevám daně neplatí. Kromě toho Senát schválil také novelu, která zavádí daň z nemovitostí pro novostavby, a změny v zákoně o o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí.

„Kdo má deset tisíc hrubého, najde v peněžence o 150 korun víc,“ zmínil jeden z pozitivních efektů novely Kalousek. A polepší si všichni, zatímco původní návrh nahrával pouze vyšším příjmovým skupinám. Lidé s menším platem již totiž často kvůli slevám neplatí žádnou daň.

Další plus novinky spočívá v tom, že změnu v příspěvcích na sociální pojištění nepocítí ve svých rozpočtech města a obce. Naopak snížení daní z příjmů by jim z rozpočtů ukouslo. Je to totiž tzv. sdílená daň, jejíž část končí právě v pokladnách obcí a měst.

Nová úprava se tedy promítne pouze do příjmů státní kasy. Připraví ji zhruba o 11 miliard korun. „Vzhledem k tomu, že by to zaplatily jenom nižší příjmové skupiny, tak raději těch 11 miliard oželím,“ konstatoval již dříve Kalousek.

Změna terčem kritiky opozice

Novela čelila dnes v Senátu stejně jako před časem v Poslanecké sněmovně ostré kritice opozice. ČSSD se totiž nelíbí, že snížení sociálního pojištění připraví stát o část peněz na boj s nezaměstnaností. Protože kvůli finanční krizi počet lidí bez práce v příštím roce vzroste, nebude mít vláda podle opozice dostatek prostředků na to, aby jim mohla efektivně pomoci.

Daně pro majitele novostaveb

Kromě změn v daních z příjmu dnes Senát schválil i další vládní novelu, která ruší dosavadní osvobození majitelů nově postavených domů od daně z nemovitosti. Většina senátorů dala za pravdu Kalouskovi, který označuje současné daňové zvýhodnění novostaveb za nesystémové a zastaralé.

Novela má zároveň zabránit obcím v případě vybraných zemědělských pozemků, například orné půdy, zahrad, vinic nebo sadů, aby u těchto nemovitostí mohly v souladu s dosud platným zákonem navyšovat sazbu této daně.

Ano pro novelu zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí

Senát dnes podpořil také novelu zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, která sjednocuje české podmínky pro osvobozování od těchto daní s právem Evropské unie. Novela počítá například s tím, že při výkupu pozemků pod silnicemi druhé a třetí třídy se bude při stanovení základu daně z převodu nemovitostí vycházet ze sjednané ceny.

Návrh má také zjednodušit administrativní náročnosti tím, že daňoví poplatníci, kteří získají bezúplatně osvobozený majetek určený na veřejně prospěšné účely, nebudou muset podávat daňové přiznání k dědické a darovací dani za každé pololetí, ale jen jednou ročně. Stejně jako předchozí dvě novely, musí i tuto ještě podepsat prezident republiky.