Obama: Chci chránit spotřebitele i podnikatelský duch

Washington - Budoucí americký prezident Barack Obama, jenž se chopí svého nového úřadu 20. ledna, dnes oznámil jména tří regulátorů, kteří budou během jeho funkčního období bdít nad stabilitou finančního sektoru, a mají mu tak významně pomoci vyvést Spojené státy z hospodářské krize. Při této příležitosti rovněž označil dohled nad finančním trhem za svou prioritu, díky které bude moci ochránit americké spotřebitele i podnikatelský duch.

Novou šéfkou Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), což je hlavní orgán dohledu nad burzami, Obama jmenoval Mary Schapirovou. Ta již v minulosti v tomto orgánu pracovala jako komisařka, a má tak s jeho fungováním velkou zkušenost. Do čela Komise pro obchodování termínových kontraktů na komodity (CFTC) Obama nominoval Garyho Genslera, jenž za vlády prezidenta Billa Clintona působil na ministerstvu financí. Jedno ze dvou volných míst v radě federální centrální banky (Fed) nový prezident rezervoval pro Daniela Tarulla, profesora práva na Georgetownské univerzitě.

„Zajistím, aby regulatorní agentury byly řízeny osobami, které budou mít vždy veřejný zájem jako prioritu,“ prohlásil u příležitosti jmenování šéfů agentur Obama. Zároveň také zdůraznil, že finanční regulaci považuje za svou prioritu. „Je třeba dohledu nad Wall Street. Poučení z finanční krize je, že právě tento nedostatek dohledu se netýká pouze jednotlivců, ale má zásadní dopad na celou naši ekonomiku, a to je něco, co si nemůžeme dovolit,“ dodal.

Vydáno pod