Šéf Parmalatu dostal deset let

Milán (Itálie) - K deseti letům vězení byl dnes odsouzen zakladatel italské potravinářské skupiny Parmalat Calisto Tanzi. Byl usvědčen z podvodů a dalších kroků, které vedly v roce 2003 ke kolapsu podniku. Prokuratura přitom pro Tanziho žádala třináctiletý trest. Sedm dalších lidí ale milánský soud zprostil viny. Byli mezi nimi i tři bývalí zaměstnanci Bank of America. Tanzi jakékoli pochybení odmítá.

Šlo o první z několika procesů, při nichž se odhalovalo, kdo mohl za největší bankrot v historii evropských korporací. Parmalat se položil ve stejný měsíc přesně před pěti lety kvůli dluhům 14 miliard eur.

Úřady usvědčily Tanziho z klamání finančního trhu, falšování účetních dokladů i z maření úředního výkonu, uvedli svědci líčení. Tanzi ale ani nikdo další z podezřelých v soudní místnosti při vynesení rozsudku nebyli.

Ještě při slyšení minulý měsíc Tanzi opět popíral, že by jakkoli organizoval kolaps mlékárenského kolosu. Tvrdil přitom, že se finance Parmalatu zkreslovaly jako v bludišti z křivých zrcadel. Z omylů, na které doplatili akcionáři, Tanzi obvinil banky, které za Parmalat vydávaly špatné dluhopisy.

Parmalat se před svým krachem rozrostl v nadnárodní gigant s provozy ve 34 zemích. Poté, co se akcie podniku po jeho bankrotu vrátily v roce 2005 na burzu pod vedením Enrika Bondiho, pracuje podnik na tom, aby dostal miliardy eur od bank a dalších finančních institucí. Za první tři letošní čtvrtletí Parmalat více než zdvojnásobil čistý zisk na 638 milionů eur (více než 16 miliard korun) z 276 milionů před rokem. Firma je dnes největší veřejně obchodovanou potravinářskou skupinou v Itálii. Snížila však odhad celoročního zisku kvůli slabší světové ekonomice.