Ringier končí s deníkem 24 hodin, aktualne.cz propouští

Praha - Pátek 19. prosince je poslední datum, které na sobě ponese bezplatný deník 24 hodin z vydavatelského domu Ringier. Preventivní opatření proti krizi znamená po třech letech konec jeho působení na českém mediálním trhu. Podle serveru tyden.cz chystá konkurenční aktualne.cz pod hlavičkou Centrum Holding masivní propouštění, prý až na polovinu současného stavu. Podle lidí z oboru čeká trh zefektivňování práce médií a konsolidace trhu.

Aktualne.cz spustilo svůj provoz 1. října 2005. Bylo prvním titulem, který se neopíral o tištěnou podobu sesterského média. Návštěvnost serveru aktualne.cz má podle údajů NetMonitoru vzrůstající tendenci. Zatímco loni v říjnu měl server něco kolem milionu reálných uživatelů, letos v říjnu to bylo 2,3 milionu reálných uživatelů za měsíc, čísla tedy krácení stavů nenahrávají.

Pod vlivem celosvětové finanční krize se i v jiných českých médiích přistupuje k úsporným opatřením a propouštění. Ringier končí bezplatný deník 24 hodin, důvodem je preventivní opatření proti nastupující krizi a vydavatelství Sanoma oznámilo, že přestane s produkcí sedmi časopisů.

„Trh byl neobyčejně nafouknutý, výnosy rostly a rostly. Teď bude muset dojít k dělení zrna od plev, důraz se bude klást na kvalitu,“ odhaduje šéfredaktor týdeníku Instinkt Petr Skočdopole. „Z krize by mohly profitovat odborné a ekonomické tituly,“ myslí si šéfredaktor Marketing & Media Daniel Köppl. A recept na krizi pro vydavatele? „Například v Německu řada vydavatelství sloučila redakce týdeníků a deníků a vytvoří jeden tým,“ všiml si Köppl. To znamená úspory nákladů u velké redakce až v řádu stovek pracovních míst.