Tatra propustí až 1400 lidí, víc než dle původních plánů

Kopřivnice - Kopřivnická automobilka Tatra propustí na začátku příštího roku 569 zaměstnanců. Propouštět začne koncem ledna. Od letošního pololetí do konce března příštího roku tak firmu opustí celkem 1400 pracovníků místo doposud avizovaných 820. Počet zaměstnanců firmy tak klesne pod 3000. Důvod, proč se podnik lidí zbavuje, je jasný: snížení obejmu zakázek v důsledku turbulencí světového hospodářství.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Tatry Ronalda Adamse vychází rozhodnutí ze situace na celosvětových trzích a z aktuálního počtu předpokládaných zakázek pro první pololetí roku 2009. „Tatra, má-li si udržet zdravé hospodaření, musí přizpůsobit svůj počet zaměstnanců úměrně objemu zakázek od svých zákazníků,“ odůvodnil rozhodnutí Adams.

Přibližně polovinu z 569 propuštěných budou tvořit režijní zaměstnanci, nevýrobní pracovníci a administrativní personál, a to ve firmě a jejích dceřiných společnostech. Po dokončení těchto změn bude počet zaměstnanců Tatry zhruba o 1400 pracovníků nižší oproti nejvyššímu stavu zaměstnanců v létě roku 2008, kdy v Tatře pracovalo 4397 zaměstnanců, včetně studentů na stážích, brigádníků, agenturních pracovníků, zaměstnanců se smlouvami na dobu určitou a tarifních zaměstnanců.


Podle Adamse si firma v loňském roce ověřila, že Tatra může být velmi zisková v dobrých časech, kdy má spoustu zakázek. „Nyní, když světová finanční krize vede firmu do časů zlých, musíme Tatru udržet v kladných číslech. Netrpělivě čekáme na oživení globálních trhů, k němuž, jak věříme, dojde koncem roku 2009 nebo začátkem roku 2010,“ poznamenal.

Třetí nejstarší automobilka na světě se snaží snižovat náklady, jak jen se dá. Podle jejího mluvčího Vladimíra Bystrova se jí už podařilo zredukovat režijní náklady až o 28 procent. Ušetřit jí má pomoci také to, že počátkem příštího roku omezí výrobu v některých provozech na tři týdny v měsíci.

Vydáno pod