ČSOB zavede úsporný plán, stovky zaměstnanců zřejmě propustí

Praha - Stovky zaměstnanců Československé obchodní banky (ČSOB) mohou podle informací dnešního vydání Mladé fronty Dnes přijít kvůli úspornému plánu o zaměstnání. V bance nyní pracuje přes 10 tisíc lidí. Podrobnosti o tom, koho se propouštění dotkne, mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek zatím neupřesnil. Podle informací deníku půjde při škrtech i o vyšší pozice. Střednímu managementu budou nejvíc hrozit výpovědi i podle personalistů.

Mluvčí taktéž odmítl upřesnit, zda se škrtání míst bude týkat jen banky, nebo i dalších firem ve skupině, jako je ČSOB Pojišťovna, Leasing či Hypoteční banka. „Je jasné, že krize, která nepřímo zasáhla i české banky, se projeví právě na této úrovni zaměstnanců,“ naznačil šéf personální agentury Grafton Recruitment Milan Novák s tím, že se udrží jen ti nejlepší, ale řada dalších bude muset banky opustit a kvůli jejich velkému počtu hledat práci mimo tento sektor. Podle něj už teď volných lidí v oblasti bankovnictví mírně přibylo a zájem o ně naopak klesl.

Odbory však zatím nahlížejí na celou situaci s rozvahou. „O ničem dramatickém nevíme,“ konstatoval šéf bankovních odborů Rudolf Kubásek. ČSOB je zatím jedinou bankou, která přiznává propouštění. Většina dalších zůstává u prohlášení, že se lidí zbavovat nebudou, ale neplánují je ani nabírat.

Skupina ČSOB je s objemem aktiv 909,8 miliardy korun nejsilnější na tuzemském finančním trhu. Je součástí bankovní a pojišťovací skupiny KBC. Evropská komise ve čtvrtek schválila plán belgické vlády pomoci finanční skupině KBC navýšením kapitálu o 3,5 miliardy eur (asi 92 miliard korun). Rekapitalizace by měla majitelce ČSOB pomoci překlenout globální finanční krizi. Poté, co získala od belgické vlády záchrannou injekci, chce banka zlepšit svoji solventnost.