Strauss-Kahn: Vlády stimulují ekonomiku nedostatečně, rok 2009 bude špatný

Londýn - Světové ekonomice se v příštím roce povede velmi špatně, míní šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Způsobí to nedostatek hospodářské podpory ze strany národních vlád. Strauss-Kahn proto vyjádřil v rozhlasovém vysílání BBC obavy, že fond možná bude muset opět snížit předpověď světového hospodářského růstu.

Fond vyzývá vlády k fiskálním stimulům za 120 bilionů dolarů, což představuje dvě procenta roční světové hospodářské produkce. Jde hlavně o vyšší výdaje vlád a dočasné snížení daní, kterými by se nahradil pokles soukromé spotřeby vyvolaný nedostupností půjček za úvěrové krize.

„Jsem přesvědčený o faktu, že naše již velmi černá předpověď bude ještě černější, pokud nebude poskytnuto dostatek fiskálních stimulů,“ varoval Strauss-Kahn.


Hrozba zhoršení ekonomického vývoje je podle šéfa fondu tak velká, že vyšší deficity veřejných financí jsou podle něj menším zlem než vleklá hospodářská recese. „Potíž je v tom, že trpět bude celá společnost,“ upozornil.

Vyšší vládní výdaje kritizují německý ministr financí Peer Steinbrück a prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. To však Strauss-Kahn odmítl. Dodal, že další podpora ekonomik globálním snížením úrokových sazeb ani uvolněním dalších peněz do systému není pravděpodobná. Podle něj je nyní ve světové ekonomice peněz dost, jen banky nejsou ochotny půjčovat.